En ny typ av IT-konsult

En julmiddag mellan två goda vänner övergår i ett intensivt samtal om arbetsglädje, företagskultur, likheter och olikheter. Några timmar senare har Erik Jonsson och Mattias Matsson bestämt sig – de ska bygga något nytt och något stort.

– Vi visste inte exakt hur modellen skulle se ut, men hade en solklar bild av hur vi ville att företagskulturen skulle se ut och att fokus skulle ligga på medarbetarna. Så vi startade där.

– Erik Jonsson, medgrundare Visionite.

 

Det är inte helt otippat att det utmynnade i ett IT-konsultföretag. Mattias har bakgrunden inom rekryteringsbranschen och har grundat Professionals Nord medan Erik Jonsson kommer från IT-världen. Duon såg ett uppenbart behov av förnyelse inom IT-konsultbranschen, där gamla strukturer, företagskulturer och attityder inte längre speglade nutidens yrkesmänniska.

– Det kan låta banalt, men vårt ledord blev ”snäll”. Det är den egenskapen vi värderar högst i organisationen, och något som genomsyrar allt på Visionite. Vi vill vara – och jobba med – smarta, generösa och snälla personer. Det smittar av sig och skapar en vardag som får folk att trivas och vilja stanna länge, säger Erik Jonsson.

En central del av verksamheten är kombinationen av långsiktighet och flexibilitet. Långsiktighet bygger på att skapa en arbetssituation med långa engagerande uppdrag och ett erbjudande som får medarbetaren att vilja stanna länge. Flexibilitet handlar om att kunna påverka sin egen arbetstid, utveckling och val av uppdrag.

Individanpassad grund

För grundaren Mattias Matsson fanns det något väldigt lockande i att välta gamla strukturer i en miljardbransch och visa att det går att bygga ett framgångsrikt bolag på en individanpassad grund.

Vår affärsidé bygger på att vi ska ha Sveriges mest nöjda medarbetare. Vi ska alltid leverera lite mer än vad vi lovar till våra medarbetare ­– högre ersättning, mer inflytande och mer fritid. Vår uppgift är att skapa rätt förutsättningar för att trivas hos oss, då kommer resultaten av sig själv.

– Mattias Matsson, grundare Visionite. 

Den rörliga lönemodellen innebär att varje konsult själv kan påverka sina intäkter, sin arbetsbörda och arbetstid.

För vissa kan det upplevas som en osäkerhet, att gå från fast månadslön till en rörlig lönemodell. Men våra konsulter tjänar betydligt mer hos oss än på sin tidigare arbetsplats, och vi har mer eller mindre ingen personalomsättning. Oavsett hur våra konsulter vill lägga upp sitt arbete är vi helt transparenta och berättar ”det här tjänar du, det här tjänar vi”. Många blir förvånade över hur enkelt det kan vara, säger Mattias Matsson.

Vi har en bred styrka av kompetenta specialister som söker uppdrag utifrån konsultens egna intressen och önskemål. Det kan handla om en särskild bransch, möjligheten att arbeta hemifrån eller individanpassad arbetstid.

Vi har en ständig dialog med våra medarbetare, vårt enda uppdrag är att se till att de trivs med sin tillvaro. Vi är experter på att hitta uppdrag som passar varje enskild medarbetare, säger Erik Jonsson.

Och strategin har gett utdelning. Visionite har på fem år anställt 400 konsulter, öppnat 15 kontor i Sverige och etablerat sig i Finland och i Norge. Visionite kommer att fortsätta expandera i hela Sverige men även på fler orter utomlands.

Gå tillbaka